soa test thuis

Published by: 0

Soa test thuis, waarom?

Heb je wel eens nagedacht of je misschien een overdraagbare aandoening hebt opgelopen, ook wel bekend als een SOA? Een SOA test thuis kan dan een idee zijn. Het is in onze vrije maatschappij geoorloofd om vrije intieme contacten te onderhouden en niet per definitie in monogamie. Het is niet opmerkelijk om te constateren dat de meeste bewoners van Nederland dan ook meer dan één bedpartner heeft (gehad). Met name onder jongeren en studenten is het een veel voorkomend probleem dat er in laconieke zin wordt omgegaan met de mogelijke risico’s die verbonden zijn aan het vrije verkeerd op intiem vlak. Het vereist geen verregaande kennis om ervan op de hoogte te zijn dat er wel degelijke risico’s gepaard gaan met het vrijen, en al helemaal in onbeschermde vorm zonder een preservatief van enig soort.

De meest bekende SOA in Nederland is Chlamydia, welke de volledig naam draagt Chlamydia Trachomatis. Deze SOA kun je al vrij snel oplopen in Nederland en daarom kan een chlamydia test een goede overweging zijn.

De oorzaak van het oplopen van Chlamydia is de bacterie met de gelijksoortige naam. Deze bacterie zal een besmetting veroorzaken van het slijmvlies van onder andere de plasbuis, het rectum, de keel en de baarmoeder. Dit resulteert vervolgens in besmettingen en dat kan uitmonden in een ernstige infectie. Door het hebben van geslachtsgemeenschap kan de bacterie worden overgedragen van de een naar de ander. Het komt nagenoeg nooit tot zelden voor dat de chlamydia bacterie wordt overgedragen door orale bevredigingen. Een preventie voor het oplopen van deze SOA is veilig vrijen door gebruik van voorbehoedsmiddelen.

SOA test thuis doen?

Twijfel jij of je een SOA test moet afnemen? Dan zijn er een aantal redenen te noemen die een goede aanleiding kunnen vormen voor de overweging van een dergelijke test op overdraagbare aandoeningen. Het kan namelijk zijn dat je sinds kort een nieuwe relatie hebt en jullie de voorkeur ervaren om geslachtsgemeenschap te hebben zonder het gebruik van een preservatief. Daarnaast is de meest voorkomende aanleiding uiteraard dat je recentelijke onveilige coïtus met een ander hebt gehad. Er zijn ook gevallen denkbaar dat er wel degelijk een preservatief gebruikt is maar in sommige gevallen kan ook deze te wensen overlaten omdat deze bijvoorbeeld gescheurd is tijdens de daad. Het is ook niet geheel ongebruikelijk dat je een waarschuwing hebt ontvangen van iemand waarmee je in het verleden geslachtsgemeenschap hebt gehad en dat diegene zelf al actie heeft ondernomen en dat jou ook en zeerste aanbeveelt. Het kan ook zo zijn dat je zelf lichamelijke ongemakken ervaart zoals bijvoorbeeld wratjes en of blaasjes, enige afscheiding bij de genitale zones of een branderig gevoel tijdens het urineren.

De belangrijkste reden om een SOA test te doen is uiteraard: Zekerheid! Jij wilt gewoon weten of je lichaam veilig en gezond is. Voor jezelf en voor anderen.

Vergeet ook niet dat als je als vrouw zwanger bent en een SOA hebt dit ook behoorlijke consequenties kan hebben voor de foetus.

 

https://soazelftester.nl/soa-test/soa-test-thuis/